Carlsen Fritzøe + Carlberg_home

Annonse//

Prosjekt pergola.

Da vi kjøpte et gammelt hus fra 1955 med store behov for utbedringer ble uteplassen satt på vent, men i år kunne vi ikke vente lenger. Plassen bak huset var ett forferdelig trist syn og noe måtte gjøres. Vi har ønsket å lage et rom ute hvor vi kan oppholde oss uten innsyn, i lé og med mye sol. Det har vært vanskelig å se for seg noe som helst, da dette området bestod av et 6 meter høyt tre/hekk, dårlig gress og en slitt mur i skikkelig 80-talls stil. Det hjalp selvfølgelig ikke at trampolinen med ungenes sokker fløt rundt, haha! 🙂

Vår lokale byggevarekjede Carlsen Fritzøe ligger kun et steinkast unna, så de har vært et naturlig valg for oss på våre prosjekter. Da jeg kom i kontakt med de avtalte vi en befaring – jeg har tross alt ikke peiling på hva som kreves for å bygge en pergola. Pål fra CF satt oss i kontakt med en håndverker, Peter i Prosjektbygg A/S som også ble med på første befaring – det var over all forventning. Vi planla hvor markterassen og pergolaen skulle stå på det området vi hadde sett for oss. Pål kom med råd til størrelse på markterassen og pergola. Sammen ble vi enig om at 5*5 meter platting og 4*3,5 meter pergola.
Vi snakket om hvordan vi på best mulig måte kunne løse dette i forhold til området og grensen til naboen. Når prosjekter skal planlegges må man blant annet vurdere søknadsplikt – i vårt tilfelle var dette nødvendig da pergolaen skulle bygges under 1 meter fra tomtegrensen.
Avhengig av type tiltak, avstand til tomtegrenser og utforming så kan dette være nødvendig – sjekk derfor opp på forhånd (vi begynte selvsagt i feil ende):)
Mitt tips er derfor: Start med å tegne en målsatt skisse og tegn inn prosjektet i ett situasjonskart – disse to trenger man både til planleggingen med eventuell håndverker, i nabovarsler og til selve søknaden til kommunen.
NB! På din kommunes hjemmesider finner man enkle veiledninger og skjemaer i forbindelse med den type prosesser.

Videre hadde vi planer om å sette en markterrasse på lecablokker – hverken jeg eller mannen er spesielt handy, så det virket som en god løsning.
CF anbefalte heldigvis da å støpe fundamenter, 6 stk for både å sikre vekten av bæringen, en pergola og slik at det ikke flyttet på seg når vær og vind slår inn (ustabil grunn). Pål fra CF har god erfaring, og i lys av vår manglende kunnskap kom det virkelig til nytte!

Markterrassen skulle bygges og festes i de støpte fundamentene, og etter litt vurdering rundt materialvalg endte vi opp med vanlig trykkimpregnerte materialer som er både solide og tåler Norsk klima. Dette er også et rimlig alternativ som passet oss meget godt. Øvrig konstruksjon med bærebjelker og levegg ble vi enige om å kjøre i samme utførelse for å få en helhet.
Peter mente de kunne gjøre jobben på 4 dager, så da kunne bare Pål kalkulere materialer og bestille de for oss.

Etter vi hadde hatt byggepraten og besøk av CF felte vi treet og delte det opp – mannen har lært seg å benytte mer enn bare håndsag. Deretter kjørte vi på fyllinga med hageavfallet (det er forøvrig gratis på søppelfyllinger) og raket klart området. Vi gjorde i stand det vi selv følte oss komfortable med å gjøre. Har du tid, krefter og kunnskap klarer man å grave til fundamenter og kanskje bygge selv – det gjør ikke vi, så vi er utrolig takknemlig for den hjelpen CF og Prosjektbygg A/S bidro med ?

Følg med i neste innlegg, da deler jeg mer detaljer av byggeprosjektet. 🙂