Grunnarbeid Pergola

Nå har vi planlagt hvor pergolaen skulle stå, skissert målene og størrelsen. Grunnen til at vi valgte denne plasseringen er at det er stedet på tomten med minst innsyn og sola fra morgen til sen kveld.

Vi fant ut at riktig størrelse på plattingen for oss var 5*5 m og pergolaen som skal stå på 4m bred og 3,5m dyp. Dette var noe vi planla i samråd med CF og Prosjektbygg A/S. Snekkerne gjorde sine kalkuleringer om hvor fundamentene skulle stå i forhold til tyngden og bæringen.

De begynte å grave 50-60 cm ned i jorda – de staute karene fra Prosjektbygg AS møtte noen stein på veien, men ellers var de heldige med grunnen. Selvfølgelig begynte det å regne den dagen de skulle støpe, men det løste de med å sette bøtter over støpet slik at det tørket. Dagen etter borret de hull til søyler så de kunne legge dragere til selve bæringen av platting og pergola. Når man skal bygge en pergola på markterasse blir det mye vekt, så for at det ikke skal bevege seg ble vi rådet til å støpe fundamenter. Fundamentene står ca 2,5m i mellom hverandre.

Ferdig gravet hull og klart for støp

Gutta i Prosjektbygg A/S måler

De dekket bakken med duk for at gress/ugress ikke skal vokse opp i mellom sprekkene. Neste steg var at de la ut dragere – dragere er bærende bjelker som brukes til å støtte opp andre bærende bjelker. Dragere for terrassen er av mål 2*48*198mm. De satt opp og skrudde rammene for terrassen, og når det var gjort kunne de begynne å skru på dekke. Terrassebord er av mål 28*120mm. Med dekke mener jeg terrassebord (begynt å lære meg fagspråket. Ha, ha) Søylene til pergolaen står da klare for resten av konstruksjonen.

Stolpesko satt i støpet og rammen er bygget

Dimensjon bjelker 48*198

Dragere og bjelker med duk er lagt

I forhold til dette med matrialvalg, må det være impregnert for å tåle vær og vind – dette er spesielt viktig i Norge pga klimaet. I dette tilfellet valgte vi vanlig trykkimpregnert, et rimlig og godt alternativ som holder seg fint i mange år – dette materialet blir grått med tiden og passer godt med det uttrykket jeg liker. Det finnes mange ulike materialer – det styres av lommeboken ? Neste år vil diskusjonen om beis og farge starte. Jeg er usikker på om pergolaen skal males eller ikke – greit å «bo seg til litt først». Gutta skrudde terassebord til den store gullmedalje og det gikk rimlig raskt, vi valgte å legge bordene på langs med en ramme rundt – lettvint men stilfult!

Vi valgte ramme rundt og liggende bord