Oppføring av pergola

//Annonse

De fire søylene til selve pergolaen er festet til egne fundamenter. (Hvordan støpe fundamenter ligger i innlegget grunnarbeid).  Fundamentene ble støpt i forkant av oppføring av selve markterrassen slik at man får en helhet i byggverket og samtidig skjuler den «tunge» konstruksjonen. Søylene og rammen rundt pergolaen er av limtre med dimensjon 140*233mm. Søylene monteres i stolpesko festet i støpet og terrassebordene ble montert rundt disse.

Jeg ønsket er ren og minimalistisk stil på pergolaen, da passet det fint å bruke kun limtredragere som rammer. Rammen er skrudd fast i stolpene og i hverandere. Vi valgte å legge inn taksperrer, slik at vi kan legge på et tak ved en senere anledning. Taksperrene er også i limtre 70*188 – alt er dimensjonert for å kunne tåle snølast ved bygging av tak. Taket har ca. 5 graders helling, dette er for at regnvann og eventuell snøsmelting skal renne ned. Man kan velge ulike typer tak, for å få mest lys inn vil vi nok velge et klart glasstak.

Her ser du rammen rundt uten takbjelker. 

Vi valgte å ha en tett vegg i vår pergola, og grunnen til dette er at vi blir mindre utsatt for vær og vind samtidig som man skaper en romfølelse på tross av at det er utendørs. Jeg synes det er veldig fint å henge opp noe på veggen, også selv om det er snakk om et uterom. For at vi skulle bryte opp og ha ulike former valgte vi å lage halve veggen mot muren som en spilevegg 30*48mm – samme utførelse som rekkverket på terrassen vår slik at det er en rød tråd igjennom uteområdet. De bygget stendere som de to veggene er festet i –  inntil muren ble stenderne festet i veggen med skruer. Resten av veggen inn mot muren og endeveggen er kledd med 19*148 dobbelfalls kledning.

Pergola med takbjelkene.

Resultatet av ovennevnte var en komplett og lekker markterrasse med pergola som gir mange bruksmuligheter og matcher de øvrige byggverkene rundt på eiendommen. Jeg har fått ett ekstra rom å style, leke med ulike innredninger og som virkelig tar seg godt ut både til kos og interesser 🙂

Nå er det bare murpuss som gjenstår!

Pål Vik fra CF og jeg midt i en alvorlig byggeprat:)

Gutta fra Prosjektbygg A/S

I neste innlegg skal dere få se pergolaen ferdig stylet – gjett om jeg gleder meg til å vise dere:) Det hadde ikke vært en pergola å style uten hjelpen fra Carlsen Fritzøe, jeg er evig takknemelig for hjelpen vi har fått!